You are accessing the Global Goodman site. Are you looking for your local Goodman site?

Mainstream at Savill Link, Auckland, New Zealand

Overview

Mainstream is a well-known New Zealand logistics provider, specialising in international freight, customs brokerage, third party logistics and full nationwide freight distribution. 

Mainstream were looking to introduce greater flexibility for their customers by being able to transport their goods by rail, and required a purpose built facility to meet their requirements. The new facility was the critical component that would enable Mainstream to implement their rail service vision.

Challenge

When choosing an ideal site for their new facility, Mainstream needed to ensure the property had good rail and road network access, along with the ability to have a rail siding located under an enclosed canopy accommodating up to six rail carriages.

Goodman Solution

Savill Link is located in Otahuhu, between the Manukau Harbour and Tamaki River, just 13 kilometres from the Auckland city centre. The industrial environment at Savill Drive and Kiwi Street offers an ideal location for Mainstream’s new building. This location provides both dual road and rail network access.

Goodman worked in partnership with KiwiRail to build a new rail siding, servicing the Savill Link estate. Goodman were able to use KiwiRail land to form a crossing to access the site. This feature was key for Mainstream in implementing their rail service vision.

Extensive consultation with Mainstream was undertaken at concept and detailed design stages. Input was received at all levels - from design concept, through to space planning to very low level detail. This enhanced both the materials and services provided and ensured the project timeframes could be met efficiently.

Results

The Mainstream development comprises a 6,489 sqm warehouse, 3,698 sqm enclosed canopy and attached 662sqm two storey office with associated yards, rail siding, canopy and car parking for 62 cars. The site area is 18,880 sqm. Efficient planning meant that more than 50% of the site area could be utilised.

The new warehouse provides for seamless integration between Mainstream's logistics and transport activities, creating efficiencies and economies for customers and introducing greater flexibility in transport operations by being rail served. 

The warehouse was constructed with a flexible structural layout, which allows the space to be
sub-divided if necessary in the future. In the office building, all internal partition walls are demountable and non-load bearing which allows for future reorganisation of spaces.

Sustainable initiatives that were incorporated into the design of the building included a 5,000 litre rainwater harvesting tank for amenities and landscaping, integrated precast shelves over northern windows to reduce heat gain and all air conditioning and ventilation plants are linked to a state-of-art central touch screen controller, with time controls, fault/inefficiency diagnostic and after-hours controls functionalities.